Menu

Toename afvalbranden door batterijen

De afvalbranche en brandweer maken zich ernstig zorgen over het brandgevaar door huishoudelijke apparaten. Nog dagelijks wordt de afvalbranche geconfronteerd met apparatuur tussen het afval welke een brandgevaar opleveren. Men is zich niet altijd bewust van de aanwezigheid van batterijen en accu's in o.a. de huishoudelijke apparaten. 

Uw draadloze stofzuiger, scheerapparaat, elektrische tandenborstel of e-sigaret (vape) kunt u namelijk niet zomaar bij het restafval gooien. De accu’s en/of lithiumbatterijen in de huishoudelijke apparaten vormen voor de afvalverwerker een groot risico op afvalbranden met mogelijk grote en levensgevaarlijke gevolgen.

Wat is een vape?

Vape is de populaire naam voor een elektronische sigaret (e-sigaret) of vaporizer. Ze zijn enorm in trek als alternatief voor de gewone tabaksvariant. De vape bestaat uit elektronica, een batterij en een fles vloeistof waar een smaak en vaak ook nicotine aan is toegevoegd. Bij de wegwerpversie kun je de vloeistof niet hervullen en de batterijen zijn ingebouwd. Dat betekent dat de e-sigaret na gebruik wordt weggegooid. Helaas niet altijd op de daarvoor bestemde plaats, maar gewoon in de prullenbak tussen het huisafval.

Omdat er eigenlijk geen duidelijke regels bestaan van voor het inleveren, worden ze in enorme aantallen aangetroffen tussen het huisvuil en veroorzaken ze regelmatig branden in vuilniswagens, waar ze met het afval worden samengeperst. Ook de Telegraaf heeft hier op 12 augustus middels een nieuwsbericht aandacht aan besteed. 

Toename aan afvalbranden

Nieuwsmedium NOS publiceerde recentelijk een artikel over het gevaar van afvalbranden in vuilniswagens, veroorzaakt door weggegooide accu’s en batterijen. Uit een inventarisatie van de NVRD, de branchevereniging van gemeentelijke afvalinzamelaars, blijkt dat er zeker drie keer per maand ergens in Nederland brand ontstaat in een vrachtwagen. Dit aantal neemt ten opzichte van de afgelopen jaren toe. De oorzaak hiervan ligt bij het groeiende gebruik van batterijen met lithium-ionaccu's die vervolgens in het afval terechtkomen.

NOS schrijft: "In dit type batterij zit veel meer energie dan in een standaard penlitebatterij en dat "heeft veel voordelen", aldus de brandweer. "Tegelijkertijd neemt de zorg over dit nieuwe type batterij toe, omdat deze spontaan kan ontbranden of zelfs ontploffen."

Bewustwordingscampagne

Wij willen u middels de landelijke bewustwordingscampagne graag wijzen op het belang van het apart weggooien van de accu’s en batterijen uit uw huishoudelijke apparaten. Deze bewustwordingscampagne is een initiatief van twee brancheverenigingen met als doel de kans op branden bij afval- en recyclebedrijven te verkleinen.

De batterijen uit uw huishoudelijke, elektrische apparaten zorgen al snel voor problemen als deze bij het gewone afval terechtkomen. De kleinste beschadiging kan al een lekkage, barsten of ontploffingen veroorzaken tijdens het persen in de afvalwagen, gedurende het storten of bij de sortering op onze recyclinglocatie. “Zelfs verjaardagskaarten met een muziekchip erin kunnen oorzaak zijn van brand in een wagen", schrijft de NOS.

Waar kunt u dan wel uw apparatuur veilig inleveren?

Losse batterijen en afgedankte elektronische apparaten met een vaste (inwendige) accu of batterij kunnen worden ingeleverd bij Ă©Ă©n van de inleverpunten van StiBat of Wecycle in winkels en gemeentelijke milieustraten. Mocht u vragen of twijfels hebben over het weggooien van een elektrisch apparaat in een van onze containers of bij het zakelijk restafval, raden wij u aan om contact op te nemen met onze afvalspecialisten. Dit kan door te bellen naar 0416-281468 of door te e-mailen naar planning@matongroep.nl. Wij adviseren u graag over de juiste Ă©n meest duurzame manier van afval scheiden.

Lees hier meer: https://nos.nl/artikel/2485439-jaarlijks-tientallen-branden-in-vuilniswagens-door-batterijen-en-accu-s