Heb je je weleens afgevraagd wat er gebeurt met het afval dat je thuis of op je werk verzameld en scheidt? Nadat wij het afval ophalen heeft elke afvalsoort nog een lange weg te gaan. Gelukkig kan steeds meer afval opnieuw gebruikt worden. Zo zijn papier en karton erg goed recyclebare materialen. Papier kun je niet eindeloos recyclen zoals blik of glas, maar wel vaak. Over de reis van oud papier en de levensduur van papiervezels vertellen we je verderop meer!
Recycling in zijn algemeenheid is erg belangrijk. We maken hiermee de afval cirkel namelijk rond, waardoor er minder nieuwe grondstoffen nodig zijn. Bij papier recycling zijn dat bomen die niet gekapt hoeven te worden. Deze worden vaak vervoerd naar andere landen, terwijl gerecyclede materialen worden verwerkt en hergebruikt in eigen land. Het scheelt dus naast grondstoffen ook weer een hoop CO2 uitstoot. In Nederland zijn we gelukkig al enige tijd gewend om oud papier te recyclen en dit zie je ook terug in de cijfers. Helaas is het recyclen van papier niet mogelijk bij elke papiersoort, denk bijvoorbeeld aan toiletpapier of oud behang van muren. Toch wordt zo’n 87% van al het papier en karton gescheiden door zowel particulier als bedrijfsleven en krijgt het weer een volgend leven.
In de volksmond noemen we deze afvalstroom ‘oud papier’, maar deze is onderverdeeld in twee soorten, namelijk papier en karton. Karton kan maximaal 10 keer gerecycled worden en papier recyclen kan zo’n 7 keer. De kwaliteit van deze materialen blijft niet hetzelfde, omdat de houtvezels steeds wat korter worden. Zo wordt een prachtig wit A4’tje de volgende keer misschien verwerkt in een keukenrol, daarna in een krant en uiteindelijk in een kartonnen doos. Ondanks dat de kwaliteit minder wordt, is papier recycling nog steeds erg zinvol, omdat er waardevolle nieuwe producten van gemaakt kunnen worden. Ook wordt er wel eens voor gekozen om wat nieuwe houtvezels toe te voegen, zodat er weer een sterkere papiersoort ontstaat. Tegenwoordig staat er vaak op een eindproduct vermeld waar het materiaal vandaan komt en hoe het is samengesteld. Let daar dus goed op als je liever gerecycled papier gebruikt.
Bij Maton Groep verwerken we allerlei soorten afval, waaronder oud papier. Naast het ophalen en recyclen van papier, bieden we ook papiercontainers in allerlei soorten en maten, voor zowel bedrijven als particulieren. Zo kun je papierafval gemakkelijk verzamelen voordat wij het ophalen. Zodra dat gebeurd is, gaat het recyclingproces echt beginnen. Het papier en karton wordt gemengd met water zodat het pulp wordt. Vervolgens wordt deze ontinkt en gebleekt. Daarna wordt de pulp geperst en gedroogd, zodat er nieuw, gerecycled papier ontstaat. Dit papier gaat dan op weg naar andere bedrijven die er eindproducten van maken.
Het beste is natuurlijk om zo min mogelijk papier te gebruiken, zodat zelfs het recyclen van papier ook minder nodig is. Zo kun je als consument een eigen tas meenemen wanneer je gaat winkelen en een ‘NEE-NEE’ sticker op je brievenbus plakken en folders digitaal lezen. Zoveel mogelijk levensmiddelen kopen die verpakt zitten in blik of glas is ook een goede optie. Op kantoor kun je ervoor kiezen om dubbelzijdig te printen op gerecycled papier, je facturen alleen digitaal te verwerken in de boekhouding en een digitale agenda te gebruiken.
Toch zul je er niet zomaar omheen kunnen om papier en karton te gebruiken. Probeer dit dan te verzamelen en in te leveren en doe dit zo schoon mogelijk. Papier recyclen gaat het beste als er zo min mogelijk andere materialen bij zitten. Verwijder dus zoveel mogelijk tape en nietjes en de tie rips gooi je natuurlijk bij het plastic afval. Mocht er toch nog wat tussen zitten, dan verwijderen wij dit zodra het oud papier pulp is geworden. Vervolgens maak je al het oud papier zo plat mogelijk, zodat het zo min mogelijk ruimte inneemt. Ook is het belangrijk om papier en karton droog te houden, want dan kunnen we het makkelijker verwerken. Door het op deze manier verzamelen en recyclen van papier dragen we allemaal ons steentje bij aan een beter milieu!