Menu

Trots op onze nieuwe LNG kraakperswagens

Bij Maton Groep staat duurzaamheid voorop! Duurzaam ondernemen en met name het verlagen van de CO2 footprint is steeds belangrijker, zeker voor een bedrijf met veel transport zoals wij. Verduurzamen doen we dus niet alleen door al het afval dat we inzamelen te scheiden en zoveel mogelijk te recyclen, maar ook door het milieu zo min mogelijk te belasten met onze ritten.

Een mooi voorbeeld hiervan zijn de drie nieuwe LNG wagens uit de L-serie van Scania waar onze chauffeurs sinds juli 2021 in rijden. LNG staat voor Liquid Natural Gas en deze techniek werkt zonder een toevoeging van dieselolie of AdBlue. Hiermee kunnen we een reductie behalen in CO2 uitstoot van wel 90% ten opzichte van een dieseltruck. Daarnaast stoten we minder stikstof, zwavel en fijnstof uit en is de kraakperswagen ook een stuk stiller. Deze LNG kraakperswagens zorgen voor een geluidsniveau dat 50% lager ligt dan voorheen. In onze ogen een hele positieve investering voor mens en milieu! We verbeteren het welzijn van onze lokale omgeving en dragen tegelijkertijd bij aan de natuur wereldwijd.

Unieke eigenschappen van de L-serie

Ook aan onze eigen chauffeurs is natuurlijk gedacht! Denk aan de Low-Entry cabine met knielfunctie waardoor het chassis automatisch 10 centimeter zakt bij het openen van het portier. In- en uitstappen wordt een stuk makkelijker! Daarnaast zit er een volwaardig Premium Infotainment systeem met spraakbediening in en een Orlaco Corner-Eye systeem wat zorgt voor ultiem zicht. Het monitort de voorzijde en een deel van de zijkant wat de veiligheid van onze medewerkers op de weg weer vergroot. De gestuurde naloopas zorgt ervoor dat deze Scania wagens erg geschikt zijn om op plekken te rijden én draaien waar weinig plek is. Dat is voor onze chauffeurs met vaste ritten in de stad natuurlijk ideaal!

De kraakperswagens zijn een mooie aanvulling onze LNG-trucks die al op ons wagenpark te vinden zijn. Inmiddels rijdt het grootste deel van onze 19 wagens al op CO2-arme brandstof en daar zijn we trots op! We richten ons hierdoor op de toekomst waar we steeds meer met milieuzones te maken gaan krijgen. Wij roepen niet alleen dat we een duurzame afvalverwerker zijn, dat zíj́n we ook daadwerkelijk en iedere dag weer een beetje meer. 

Lokaal samenwerken

LNG is op dit moment nog wat minder makkelijk te verkrijgen dan diesel, al wordt de infrastructuur in rap tempo uitgebreid. Onze chauffeurs zullen in ieder geval geen verschil merken met de diesel variant, want tanken doen we gewoon om de hoek bij Shell LNG-station op de Spuiweg 25 te Waalwijk. Deze LNG kraakperswagens zijn een mooi voorbeeld van de samenwerkingen die we graag lokaal en nationaal aangaan en Scania draagt daar zelf ook aan bij. De wagens zijn voorzien van een Zoeller kraakpers opbouw van Haller Benelux en de weeginrichting komt van Welvaarts Weegtechniek. Beide bedrijven van Nederlandse bodem en daar zijn we trots op!