Menu

Waarom is plastic scheiden belangrijk?

De laatste jaren wordt er steeds meer over gesproken: plastic. Dit materiaal komt regelmatig slecht in het nieuws (denk maar aan de plastic soep in de oceanen), maar toch kunnen we niet zonder. We proberen steeds meer kunststof producten te vervangen door andere materialen, maar voor sommige producten is dit niet de oplossing. Plastic heeft namelijk ook veel voordelen. Zo is het erg licht van gewicht en is er minder energie nodig tijdens de productie dan bij metaal of glas. Vervangen we plastic door hout of textiel, zullen we weer meer bomen moeten kappen of katoen verbouwen. Ook niet echt gunstig dus!

Plastic kan gemakkelijk omgesmolten worden en het is dus belangrijk om zoveel mogelijk kunststof te recyclen. Om dit voor elkaar te krijgen moeten we als consumenten de verantwoordelijkheid nemen om ons plastic te scheiden. Hou er wel rekening mee dat je het zo schoon mogelijk inlevert, anders eindigt het alsnog bij het restafval. Het is altijd beter om afval waar je niet zeker over bent of het bij plastic afval hoort, bij het restafval te gooien. Wanneer er te veel andere materialen bij deze afvalsoort zitten, is het niet meer te recyclen en ben je voor niets plastic aan het scheiden.

Plastic afval scheiden en sorteren

Jouw gescheiden plastic wordt bij afvalverwerkers alsnog gesorteerd. Waarom dat zo is? Er zijn verschillende soorten plastic met elk unieke kwaliteiten. Je kunt alleen gerecyclede producten maken van eenzelfde soort plastic. Bij het plastic scheiden verzamel je alle soorten in een zak, maar dat is dus pas de eerste stap in het proces naar het hergebruiken van dit materiaal. Er zijn zelfs veel kunststof producten die zelf al uit meerdere plasticsoorten bestaan. Denk maar aan de frisdrankflessen die je netjes bij de supermarkt inlevert. Die bestaan uit twee soorten plastic: de fles zelf is gemaakt van PET en de dop van PP of PE.

Denk je nu, waarom moet ik plastic afval scheiden als dit ook nog machinaal gebeurd? Wanneer plastic gesorteerd moet worden uit restafval kost dit veel meer energie dan uit diverse plastic soorten. Het is dus zeker belangrijk dat je als consument je plastic blijft scheiden.

Welk plastic scheiden?

Je kunt het beste al het plastic afval scheiden van de rest, maar het is goed om te weten dat niet al het gescheiden plastic nog gebruikt kan worden. Zo zijn harde kunststof soorten goed recyclebaar. Je moet dan denken aan plastic emmers of plastic onderdelen van huishoudelijke apparaten. Dunne plastic producten zoals tasjes en folies zijn onbruikbaar en worden alsnog als restafval verbrand. Dit komt doordat het onmogelijk is om deze soorten plastic te scheiden in geautomatiseerde afvalscheiding machines. Probeer deze producten dus zo min mogelijk aan te schaffen en mocht dat wel het geval zijn, hergebruik ze dan zo vaak mogelijk.

Waarom is het dan toch belangrijk om je plastic te scheiden?

Je bent bewuster van de hoeveelheid plastic die je dagelijks consumeert en bent er ook zeker van dat het niet in de natuur eindigt. Plastic is wanneer het correct gebruikt wordt geen vervuilend product. Dat wordt het pas zodra het eindigt in de natuur. Kunststof vergaat namelijk heel langzaam en is geen natuurlijk product. Bij een dun plastic tasje moet je al denken aan 10 tot 20 jaar en bij steviger kunststof zoals een shampoo fles wordt er geschat op 500 (!) jaar. Daarnaast is de kans groot dat dieren het aanzien voor voedsel, waardoor het een negatieve impact heeft op het ecosysteem. Met plastic scheiden lever je dus echt je bijdrage aan een schonere wereld!