Menu

Winterklaar maken van je tuin

De dagen worden weer korter en dat betekent dat de koude winterdagen eraan komen. In huis zetten we de verwarming hoger of de kachel aan, maar ook buiten moeten we zeker niet vergeten! Het op tijd winterklaar maken van de tuin is essentieel voor een gezonde tuin in het voorjaar, zeker als je veel bloeiende en groene planten hebt. Met deze tips zorg je ervoor dat je tuin de winter doorkomt en dat is gelukkig zo gebeurd!

Wees er op tijd bij!

Je tuin winterklaar maken doe je meestal in oktober of november, maar met de weersveranderingen de afgelopen jaren is dat wat lastiger te zeggen. Het belangrijkste is dat er nog geen vorst is en de temperaturen dus boven het nulpunt blijven. Zolang de dagen nog warmer zijn dan 10 graden is het ook niet verstandig om te beginnen, omdat veel planten dan nog groeien.

Onze 10 tips om je tuin winterklaar te maken

Super tip: huur een groenafval container! Zo zorg je ervoor dat je de volgende werkzaamheden uit kan voeren zonder dat je last hebt van rommel in je tuin.

  • Snoei alle planten die uitgebloeid zijn en knip de hagen.
  • Hark het blad van de tegels, anders kunnen er i.c.m. vocht vlekken ontstaan.
  • Hark ook het blad van het gras. Zo zorg je ervoor dat het gras genoeg zonlicht krijgt en het groen blijft.
  • Heb je een vijver? Zorg dan dat je daar ook het blad regelmatig uit verwijdert. Het gas wat vrijkomt uit rottende bladeren is slecht voor het zuurstofgehalte in het water. Zo blijven alle planten en dieren die erin leven gezond!
  • Maai vervolgens het gras nog een laatste keer met een hoogte van ongeveer 4 cm.
  • Verwijder alle doden planten, zodat deze niet gaan rotten.

Zodra je bovenstaand allemaal verwijderd hebt en in onze container gegooid hebt, is het tijd om alles wat overblijft in je tuin winterklaar te maken.

  • Bescherm planten die vorstgevoelig zijn zodat ze de winter doorkomen. Dit kun je op twee manieren doen. Namelijk door de gevallen bladeren in de borders te vegen (max. 8 centimeter dik) of door ze in te pakken in jute gevuld met stro.
  • Sluit het buitenkraantje goed af en haal de tuinslang naar binnen, zodat ze niet bevriezen.
  • Zorg ook dat er geen water in gieters, potten en plantenbakken staat. Ook deze kunnen natuurlijk bevriezen.
  • Het leukste aan je tuin winterklaar maken, is het planten van de voorjaarsbollen. Zo staat je tuin er het volgende seizoen weer vrolijk bij!

Nu weet je wanneer je de tuin winterklaar moet maken en welke stappen je het beste kunt volgen. Dat wordt een makkie! Is jouw tuin winterklaar?